Select Page
Photo by Trent Erwin on Unsplash
Captains Blog

Het belang van periodiek onderhoud

Periodiek onderhoud; het wordt vaak nagelaten maar is voor het correct blijven functioneren van uw computer ontzettend belangrijk! Misschien vraagt u zich af welke zaken er tijdens een onderhoudsbeurt aan bod komen. Wij sommen ze voor op.

 

Stof

Stof

Stof is de stille dooddoener voor computers en laptops.

  • Stof verstopt de koellichamen van het apparaat waardoor deze niet hun warmte niet meer goed kunnen afvoeren,
  • Het stof komt in de lagers van de ventilatoren waardoor deze extra zullen slijten. Dit uit zich in lawaai en uiteindelijk zullen de ventilatoren geheel vastlopen.
  • Wanneer uw systeem te warm wordt zal deze trager en onstabiel worden.
  • Oververhitting is een risico op brand!

Tijdens een onderhoudsbeurt wordt al het stof uit uw computer / laptop verwijderd,

Ongewenste software

malware

Ongewenste software nestelt zich meestal via andere software mee op de computer. Bijvoorbeeld wanneer tijdens de installatie van software niet goed opgelet wordt, worden bijvoorbeeld toolbars mee geïnstalleerd of reclame-software waardoor u steeds lastig gevallen wordt met pop-ups en vreemde reclame door uw webpagina’s.

 

Malware / adware / virussen

Deze vorm van ongewenste software kan daadwerkelijk een gevaar voor uw online veiligheid en privacy vormen. In het meest onschuldige geval het trager worden van uw computer, maar gevaarlijker bijvoorbeeld het lekken van wachtwoorden en privacy-gevoelige informatie of het kwijtraken van al uw documenten, foto’s en andere persoonlijke data doormiddel van gijzelsoftware. 

ransomware

Tijdens een onderhoudsbeurt wordt uw computer grondig gescand op dit soort bedreigingen. Natuurlijk worden deze ook verwijderd in het geval deze worden aangetroffen.

Na de onderhoudsbeurt zullen wij met u de beveiliging van uw computer evalueren en indien nodig samen met u kijken hoe het beter kan.

Verouderde software, drivers en achterstallige updates

Voor uw veiligheid online en een optimale werking van uw computer is het belangrijk dat uw besturingssysteem, programmatuur én apparaat-stuurprogramma’s up to date zijn. Tijdens een onderhoudsbeurt worden al deze aspecten gecontroleerd en waar nodig ge-update.

 

Optimalisatie

Waar mogelijk zullen instellingen worden geoptimaliseerd zodat uw computer zo soepel en vlot als mogelijk loopt.

 

Upgrades

Wanneer een computer wat ouder begint te worden denken veel mensen dat een nieuwe computer noodzakelijk is. Toch is dit al ruime tijd niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was.

Voor doorsnee huis-tuin-en-keuken gebruik zijn computers van 5 jaar oud vaak nog méér dan geschikt en kunnen ze met slechts enkele kleine upgrades weer helemaal bij de tijd gebracht worden. Zo kan vaak voor weinig geld uw ‘oude beestje’ weer meelopen met de nieuwste systemen.

Zo is bijvoorbeeld het vervangen van de harde schijf voor een Solid State Drive en eventueel een kleine upgrade van het interne geheugen genoeg om uw computer in minder dan een minuut te laten opstarten en pijlsnel te laten reageren op al uw ‘kliks’.

Na een onderhoudsbeurt weten wij alle ins en outs van uw systeem en kunnen wij u kosteloos adviseren over de mogelijkheden voor uw systeem.

 

Hoe vaak is onderhoud nodig?

Wij adviseren uw computer 1 maal per jaar binnen te brengen voor onderhoud. Zo houdt u uw computer in topconditie en minimaliseert u de kans op storingen en problemen.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat u na een onderhoudsbeurt toch een storing krijgt, maar de kans erop wordt aanzienlijk verkleind en uw computer zal een stuk prettiger werken.

Meer berichten