Deze machine kwam binnen met de klacht dat tijdens games de beelden vaak even bleven hangen en het systeem daarnaast vaker compleet vast liep met een bluescreen. Met een Ryzen 2600, RTX3070 en 16GB geheugen op 3200MHz zouden games toch vrij soepel moeten lopen, maar het wilde maar niet stabiel blijven. De computer was in de afgelopen twee jaar om deze reden al twee maal terug geweest naar de oorspronkelijke bouwer en de klant was het nu zat. Tijd voor een second opinion @ SiMOTiON. Let’s turn that frown upside down!
Als eerste is gekeken naar de speclist van de computer. Daarbij vielen twee dingen direct op;
- De voeding,
- en het geheugen
Oh ja, drie punten eigenlijk. Het stof viel ook op! Maar eerst terug naar de hardware; Niet zozeer het geclaimde vermogen van de voeding, maar wel de kwaliteit ervan is niet wat bij dit systeem past. Dit soort budget voedingen blijken vaak toch niet helemaal te kunnen leveren wat ze claimen en de manier waarop ze hun stroom leveren is niet altijd even stabiel. Bij een RTX2070 en Ryzen 2600 hoort gewoonweg een stevige voeding.
Naast de verdachte voeding zag ik ook een mogelijke rode vlag bij het geheugen. Het gebruikte geheugen stond niet op de QVL van het moederbord. Dat hóéft geen probleem te zijn, maar het is een goede reden om het goed te testen.
Een uitgebreide geheugentest werd dan ook de start van mijn zoektocht. Vrijwel direct bij het starten van memtest rebootte de computer ongevraagd. Na een reset van het BIOS viel bij het opnieuw instellen van het BIOS direct nóg iets op. De ventilator van de CPU koeler zat op de verkeerde header. Hierdoor reageerde de CPU fan niet op de CPU temperatuur, maar op die van het moederbord. Enkele minuten later, met de fan op de juiste header en het geheugen ingesteld op het XMP profiel liep de geheugentest vlekkeloos door. Na 4 ronden zonder fouten geloofde ik het wel. Terug naar Windows. Zou het écht zo makkelijk zijn?…
Helaas! Tijdens het benchmarken waren de momenten waarop het beeld ‘bevriest’ direct te zien en ook liep de computer na een half uurtje vast met een bluescreen. Begrijpelijk dat de klant dit storend vindt!
Tijd voor wat meer tests en tweaks;
- Controle en herstel van bestandssysteem voor zowel de SSD als HDD van het systeem (op beiden werden fouten gevonden en hersteld).
- Controle van systeembestanden (fouten werden gevonden en hersteld)
- Update van BIOS, Windows, chipsetdrivers en de drivers van de grafische kaart.
- Verplaatsen van SWAP file van HDD naar SSD. Jaja, extra slijtage aan de SSD… Van autorijden slijten ook je banden, maar daarom laten we hem toch niet geparkeerd staan?
Testronde 2 ging al beter. Twee uur benchmarks draaien zonder bluescreens, maar de glitch van de bevriezende beelden zat er nog steeds in. In de UI van Windows was het ook merkbaar aan het gedrag van de muispijl, zelfs deze bleef soms even ‘hangen’.
Wat tijdens de uren benchen ook opviel was de ‘schreeuwende’ voeding (coilwine). This power supply ain’t a happy power supply, that’s for sure! Als test heb ik het systeem eerst ‘ondergeklokt’. Dit wil zeggen, de CPU en grafische kaart op een lagere snelheid en spanning laten functioneren. Dit om het stroomverbruik onder vollast naar beneden te krijgen. Ondanks de langzamere max framerates verbeterde de stabiliteit en minimale framerates tijdens de test hier enorm van.
De hoge latency’s waren weg en ook de bevriezende frames waren beduidend minder.
Hierop is er een andere voeding uit het rek gepakt. Een Corsair RM650. Een voeding die niet alleen 100 watt meer belooft, maar ook van een totaal ander kwaliteitsniveau is en de componenten op zeer schone wijze van prik voorziet. De invloed van de voeding op prestaties wordt vaak onderschat, en zo ook hier.
Alle kloksnelheden en spanningen weer op normaal en mijn vermoedens werden direct bevestigd; latency van 5ms en bijna 7% hoger in de eindscore van de benchmark tool. Zonder bevriezende beelden. Ook bleef deze voeding tijdens de testen netjes stil.
Na overleg met de klant is de PC volledig uit elkaar gegaan voor een schoonmaakbeurt en herassemblage. Dit maal met wat meer aandacht voor het kabelmanagement en de RM650 als nieuwe voeding.
Nu mag de computer nog 24 uur non-stop grafische benchmarks draaien om vervolgens nog 24 uur te zweten met prime95 om de stabiliteit te toetsen. Naar verwachting gaat hij hier vlekkeloos doorheen komen en kan hij vervolgens weer terug naar zijn eigenaar, die dan eindelijk echt kan gaan genieten van zijn systeem.