Select Page
Photo by Trent Erwin on Unsplash
Captains Blog

SiMOTiFying someone’s mess

Een computer bouwen. Het lijkt zo eenvoudig. En om eerlijk te zijn, het is zeker ook geen raketwetenschap. Echter, het selecteren van componenten, wegwerken van bekabeling en het oog voor detail zijn aspecten die ervaring vragen. De waarde van onderdelen als koeling, behuizing en voeding worden vaak onderschat. In plaats van degelijke componenten wordt bij deze componenten vaak alleen maar naar de prijs gekeken en aan kabelmanagement wordt meestal ook vrijwel geen aandacht besteed. Zo ook bij deze computer.

Dit tweedehandsje kwam de werkplaats in met de vraag van zijn nieuwe eigenaar om hem in orde te maken. De computer gaat niet voor ingewikkelde zaken of gaming gebruikt worden en zal voornamelijk voor het browsen op internet en het typen van brieven gebruikt worden. Wel houdt de klant van lichtjes en wil hij graag dat het vlot, stil en betrouwbaar werkt. Tijd voor een inventarisatie.

Het slechte kabelmanagement en de gigantische hoeveelheid stof dicteren de beste aanpak; geheel uit elkaar en overnieuw beginnen.

De in de computer aanwezige AMD APU en GeForce GT630 zijn voldoende voor het beoogde gebruik. De lawaaiige ventilators (lagers versleten door te veel stof), de afwijkende voltages van de belabberde voeding en de standaard koeler gaan daarentegen alleen nog in een andere behuizing; de prullenmand.

Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van alle onderdelen. Ook de GPU is gedemonteerd om goed schoon te maken, te voorzien van nieuwe koelpasta en het lager van de ventilator opnieuw te smeren.

Tijd voor herassemblage met een stapeltje nieuwe onderdelen.

 • Een nieuwe knoopcel in het moederbord,
 • een nieuwe voeding (BeQuiet System Power 9 400 watt),
 • nieuwe ventilatoren met RGB in het front (Coolermaster SF240R ARGB),
 • een 240GB SSD die naast de aanwezige 500GB mechanische schijf geïnstalleerd zal worden voor een hoog nodige performanceboost,
 • bij de leverancier was een Gelid Phantom Black als tweedekansje beschikbaar, waardoor deze goedkoper was dan onze standaardkeuze voor dit soort systemen. Zwaar overkill voor de AMD APU, maar mocht er ooit een upgrade gewenst zijn is de koeler er zeker weten al klaar voor. Voor nu is hij vooral heerlijk stil door de overcapaciteit die de koeler beschikbaar heeft. Er is gekozen om één van de twee fans in te zetten als exhaust fan in de behuizing.
 • ik had nog een reepje geheugen van 4GB liggen uit een defect OEM systeem dat klaar stond om naar de recycler te gaan. Dit reepje heb ik als freebee in dit systeem geprikt wat het totale systeemgeheugen naar 8GB brengt.
 • De klant zou het fijn vinden om ook een optische drive te hebben, daarom heb ik uit hetzelfde systeem als waar het reepje geheugen uit kwam ook de optische drive overgezet. Ik zou het toch maar weggegooid hebben, dus ook dit was een freebee 🙂

Veel beter!

Dan tot slot | de softwarekant.

De mechanische vaste schijf is in overleg met de klant volledig gewiped. De eventueel overgebleven gegevens van de vorige eigenaar hebben voor de klant geen meerwaarde. Een complete zero-fill van de drive met verificatie is gebruikt om gelijktijdig zowel de schijf leeg te maken als de gezondheid van de schijf te testen. All ok.

Vervolgens is het BIOS gerest en belangrijke instellingen zijn opnieuw gedaan. Tevens heeft de APU een kleine overclock gekregen voor wat extra performance. Met de nu zwaar overbemeten koeling en de stabiele voeding moet dat geen enkel probleem vormen.

Tot slot is Windows 10 20H2 geïnstalleerd op de 240GB SSD. Vervolgens zijn alle updates geïnstalleerd samen met de volgende software;

 • Google chrome,
 • VLC Player,
 • Libre Office,
 • Adobe PDF Reader,
 • en CD Burner XP

Job done!

Meer berichten