Select Page
Photo by Trent Erwin on Unsplash
Captains Blog

SSD’s betaalbaarder dan ooit

Solid State Drives geven uw computer een ongekende snelheidsboost, maar waren tot voor kort erg kostbaar. Door nieuwe ontwikkelingen en de betere afstemming van productie op vraag naar NAND geheugen zijn SSD’s tegenwoordig echter zeer betaalbaar.

Dat is gunstig, want dit maakt het zeer betaalbaar om uw computer te laten upgraden.

Wat wordt er gedaan bij zo’n upgrade?

Bij een ‘SSD Upgrade’ zoals wij deze noemen, wordt de huidige trage mechanische vaste schijf van de computer vervangen voor een Solid State Drive.

Wat maakt een SSD zoveel sneller?

Een traditionele harde schijf heeft bewegende delen.

harde schijf

In de harde schijf zitten zoals de naam doet vermoeden schijven, ‘platters’ genoemd. welke met hoge snelheid ronddraaien. Op een mechanische arm zitten lees/schrijf-koppen gemonteerd. Terwijl de platter ronddraait kan de arm op-en-neer bewegen, waarmee de lees/schrijf-koppen op de juiste positie geplaatst kunnen worden om de benodigde data in te lezen of weg te schrijven.

Dit proces kost tijd, wat we de ‘zoektijd’ noemen. Voor ieder beetje informatie dat door de computer opgezocht moet worden telt deze tijd op en in het geval van moderne programmatuur, die veelal uit vele duizenden bestanden bestaan, telt deze tijd zelfs behoorlijk op.

Een SSD, of ‘Solid State Drive’, heeft deze bewegende delen niet en slaat zijn data op een heel andere manier op. Dit maakt dat zij extreem snelle toegangstijden hebben, waardoor programma’s véél sneller ingeladen kunnen worden.

Wat gebeurd er met mijn programma’s en bestanden?

In veruit de meeste gevallen kunnen wij de huidige vaste schijf ‘klonen’ naar de nieuwe solid state drive. Dit houdt in dat al bestanden blijven staan waar u ze verwacht en al uw programmatuur blijft werken zoals u gewend was, alleen dan veel  sneller!

Wat gebeurd er met mijn oude harde schijf?

Bij de meeste computers en in sommige laptops kan de mechanische harde schijf als tweede harde schijf in de computer blijven. Zo kunt u de mechanische schijf gebruiken voor de opslag van foto’s, muziek, films en documenten. Voor dit soort bestanden is de snelheid van de schijf namelijk niet zo belangrijk als voor programmatuur.

Wanneer uw computer of laptop geen mogelijkheid heeft om de harde schijf als tweede harde schijf te gebruiken, kunnen wij deze voor enkele tientjes voor u ombouwen tot externe harde schijf. Deze krijgt dan zijn eigen behuizing en wordt vervolgens aangesloten door middel van een USB kabel.

Wanneer u de harde schijf niet meer wenst te gebruiken en bij ons achterlaat zal deze professioneel worden gewist waarna geen van uw bestanden ooit nog op de schijf terug te halen zullen zijn. Wij vinden uw privacy namelijk erg belangrijk!

Wat kost een SSD upgrade?

Voor het werk dat wij aan uw SSD upgrade hebben rekenen wij 49,50. Daar komt vervolgens de prijs van de SSD bovenop. Met de huidige prijzen van SSD’s is het mogelijk om al voor minder dan 100 euro een 240GB SSD in uw laptop of computer te hebben!

Meer berichten